
اضطراب امتحان و راههای مقابله با آن
اضطراب امتحان و راههای مقابله با آن
اضطراب ترس ناشی از احتمال وقوع حادثه یا پیامد است. در واقع این ترس ناشی از یک پیشبینی است و گاهی تنها یک حدس است که ممکن است به واقعیت نپیوندد. یکی از شایعترین انواع اضطراب مربوط به روزهای امتحان دانشآموزان و دانشجویان است. این احساس ناخوشایند باعث میشود خاطره خوشی از ایام امتحانات و حتی گاهی دوران تحصیل نداشته باشید. اگر به این مساله رسیدگی نکنید ممکن است انگیزه ادامه تحصیل را از بین برده و پیشرفت تحصیلی را برای شما دشوارتر کند. اضطراب به طرز چشمگیری، سطح عملکرد افراد را پایین میآورد. نیاز به پیشگیری یا دست کم کاهش وقوع علائم اضطرابی، نیازی ضروری است. به همین دلیل پژوهشهای علمی زیادی در این زمینه صورت گرفته است. اضطراب حاد میتواند علائم جسمانی مثل سردرد، درد معده، تهوع و … را به همراه داشته باشد. علاوه بر این، اضطراب امتحان، اغلب مواقع با استرس و افسردگی همراه است. پژوهشها حاکی از آن است که استرس، سیستم ایمنی بدن را تضعیف نموده و متاسفانه احتمال مبتلا شدن به بیماری در ایام امتحانات به میزان چشمگیری افزایش پیدا میکند. علاوه بر این فرد مضطرب غالبا آمادگی لازم برای شرکت در امتحان را نیز ندارد. این عوامل همدیگر را تشدید نموده و مشکل شما را بزرگتر میکند. در واقع هر یک از این عوامل به تنهایی و یا در کنار عامل دیگر خطر بروز علائم اضطراب را افزایش میدهد.
حجم زیاد درسهایی که باید در زمان محدود، مطالعه شود دلیل خوبی برای داشتن اضطراب است. خانواده نیز در میزان اضطراب شما تاثیر دارد. در خانوادههایی که معیارهای سختگیرانه دارند، محیط خانواده میتواند منشع استرس و اضطراب باشد. انتظار غیرواقعی خانواده یا حتی خودِ فرد، ترس از شکست را افزایش میدهد و افزایش تجربه شکست با کاهش اعتماد به نفس در فرد همراه خواهد بود.
نکته مهم این است که اضطراب توانایی یادگیری را کاهش میدهد و احتمال موفقیت شما را کمتر از پیش میکند. بنابراین مهم است که راهی برای مقابله با آن داشته باشید. بهترین راه مقابله با این احساس ناخوشایند، مدیریت درسها و جلوگیری از تلنبار شدن آنها برای شب امتحان است. اگر به این مورد توجه نکرده باشید، در این روزها باید در کنار کنترل اضطراب، سعی سعی کنید استفاده بهینهای از زمان داشته باشید.
پاسخ دادن به اضطراب
افراد در برابر مشکلاتی که باعث ایجاد استرس و اضطراب در آنها میشود به دو صورت واکنش نشان میدهند. برخی در جستجوی راه حل و برخی به فکر راهی برای آرام کردن خود و کاهش اضطراب هستند. با توجه به زمان کمی که در اختیار دارید، مطالعه بخشهای مهمتر یا استفاده از چکیده دروس و جزوات، میتواند راهحل مناسبی باشد. راهحلهایی از این دست منطقی هستند و با توجه به اینکه رسیدن به نتیجه مطلوب را سادهتر میکنند، به کاهش اضطراب شما نیز کمک میکنند. اگر حجم اضطراب شما بیش از آن است که بتوانید با آن کنار بیایید، پیش از هر چیز باید به کاهش اضطراب فکر کنید. ما تکنیکهای آرامسازی غضلانی را به شما پیشنهاد میکنیم.
اضطراب بیش از حد، به هر دلیل که باشد مخرب است. اگر اضطراب به مشکل دائمی زندگی شما تبدیل شده و بیشتر اوقات درگیر آن هستید بهتر است با مراجعه به روانشناس و استفاده از راهنمایی تخصصی از این مشکل رهایی یابید.

